اصطلاح ph چیست؟

تصویر ph چیست

ph چیست؟

ph چیست و با دانستن عدد ph چه اطلاعاتی به ما داده می شود؟واژه pH به معنای «پتانسیل یون هیدروژن» است. این مفهوم در سال 1909 توسط بیوشیمیست دانمارکی، «سورن سورنسن» (Soren Sorensen) ارائه شد. او بیان کرد که pH در حقیقت، لگاریتم منفی غلظت یون‌های هیدروژن است.در متون و بسیاری از مطالعات شیمی، از واژه pH برای بیان خاصیت اسیدی یا بازی بودن یک محلول آبی یا سایر محلول‌های مایع استفاده می‌کنند. همچنین، استفاده از این واژه به طور گسترده در بیولوژی و کشاورزی نیز کاربرد دارد. به عبارت دیگر،‌ pH یک محلول، میزان غلظت یون هیدروژن محلول در آن است که توسط مقیاسی تحت این عنوان بیان می‌شود.
یون +H عامل اسیدی و یون OH عامل بازی یا قلیایی می باشد.چنانچه این دو یون با هم ترکیب شوند، آب را بوجود می آورند که نه خاصیت اسیدی دارد و نه خاصیت قلیایی و خنثی می باشد.خنثی به این معنی می باشد که تعداد دو یون مذکور در یک محلول به یک اندازه می باشد و محلول به حالت تعادل درآمده است.اگر به هر علتی میزان دو یون مذکور در محلول تغییر کند، محلول از نظر اسیدی یا قلیایی بودن تغییر می کند.عملاً برای مشخص کردن اسیدی یا قلیایی بودن یک محلول، میزان یون +H  را در محلول به عنوان PH می سنجیم و بر روی اسیدی یا قلیایی بودن محلول قضاوت می کنیم.

ph مخفف چیست؟

PH  از لغت فرانسوی Hydrogene گرفته شده ، اصطلاح ph که مخفف دو کلمه Hydrogene و power است بیانگر قدرت یونی هیدروژن در آب می باشد به عبارت دیگر نسبت مولوکولهای یونیزه شده به غیر یونیزه شده در محیط های آبی را ph میگویند.

روش های اندازه گیری PH چیست

در این قسمت از مقاله سعی داریم به انواع روش هایی که برای تعیین و سنجش ph کاربرد دارد،بپردازیم:

1-اندازه گیری PH به روش رنگ سنجی

در روش رنگ سنجی از معرف ها استفاده می شود، معرف ها در PH های متفاوت، تغییر رنگ می دهند و بر اساس رنگ ایجاد شده، PH مشخص می گردد. به این صورت که این رنگ را با رنگ دفترچه راهنما مقایسه کرده و با توجه به PH مشخص شده در جدول رنگ ها، PH آن مشخص می گردد.به عنوان مثال با استفاده از کاغذ تورنسل، ته کاغذ را در محلول قرار می دهیم. بلافاصله در کاغذ تغییر رنگ ایجاد می گردد و با توجه به جدول رنگ در دفترجه PH سنج و مطابقت با رنگ شبیه کاغذ که در جدول PH وجود دارد عدد زیر آنرا بعنوان PH یادداشت می کنیم.

2- اندازه گیری PH به روش الکترومتری

روش الکترومتری، روش دقیقی می باشد. در ابتدا دستگاه را با PH 4  و سپس با PH 9 کالیبره می کنیم و سپس محلول مورد آزمایش را با قرار دادن الکترودها در داخل محلول به صورت یک عدد که بر روی صفحه PH سنج مشخص می شود، PH را بدست می آوریم.

یونیزه شدن خود به خودی آب

آب به دلیل اینکه هم به عنوان باز و هم به عنوان اسید عمل می‌کند، همواره به صورت مولکول‌های H2O وجود ندارد. در حقیقت دو مولکول آب در واکنش با یکدیگر، یون‌های هیدرونیوم و هیدروکسید تولید می‌کنند:

2H2O(l)⇌H3O+(aq)+OH−(aq)

به این پدیده، یونیزه شدن خود به خودی (خود‌یونش) آب می‌گویند. غلظت «یون هیدرونیوم» (H3O+) و «یون هیدروکسید»‌ (OH−) در آب خالص با یکدیگر برابرند چراکه نسبت‌های استوکیومتری آن‌ها با هم برابر است. مولاریته یون‌های هیدرونیوم و هیدروکسید نیز در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد، هر دو مقداری برابر با (1.0×10−7M) دارند. در نتیجه می‌توان یک ثابت تعادل برای یونیزه شدن آب در نظر گرفت.

اسیدیته یا ph اسیدی چیست؟

از نگاه علمی دانستن و آگاهی از ph چیست میتوان مقیاس مهمی برای نشان دادن سختی آب و وجود املاح مختلفی همچون کلسیم و منیزیم در آب می باشد.این عدد برای آبهای سطحی بین 6.5 تا 8.5 و برای آبهای زیرزمینی بین اعداد 6.5 تا 8 می باشد.تغییرا ایجاد شده در آب تمایل دارد ph آب را به سمت اسیدی شدن پیش ببرد اما با اضافه کردن محلول هایی می توان جلوی این اتفاق را گرفت و ph آب را به سمت قلیای پیش برد. PH یک محلول از 0 تا 14 متغیر می باشد. PH بین 0 تا 6 اسیدی (آب دیونیزه) و 7 خنثی (آب مقطر) برای محلول و 8 تا 14 قلیایی است.

تنظیم ph آب مصرفی

تصویر تنظیم ph آب مصرفی

روش های مختلفی برای تنظیم ph اب وجود دارد که به اختصار در زیر توضیح می دهیم:

تقطیر آب

تقطیر یا آب مقطر یک روش موثر برای بالابردن pH آب است. با این روش میزان pH آب به 7 و یا حدود 7 می رسد. این میزان برای آب آشامیدنی بدون خطر است؛ و می توان با اضافه کردن قطره pH که قلیایی کننده است عدد pH آب را بالاتر برد.

فیلترهای نوترالایزر (خنثی کننده اسید)

فیلترهای خنثی کننده روش بسیار موثرتری برای تصحیح pH آب آشامیدنی هستند. این فیلترها دارای کلسیت، سنگ آهک و یا منیزیم هستند که مقدار حساب شده ای کلسیم و یا منیزیم را به آب اضافه می کنند و pH آن را بالا می برند. این نوع فیلترها همچنین خطر نشت مس یا سرب را از سیستم لوله کشی منزل به داخل آب آشامیدنی کاهش می دهند.

محلول های خنثی کننده

در مواردی که تنظیم pH برای حجم زیادی از آب مورد نیاز باشد، با اضافه کردن یک محلول خنثی کننده اسید مانند سودا (خاکستر سودا یا همان کربنات سدیم) به آب می توان در صورت نیاز عدد pH را به 8 رساند.

اگر با خواندن این مقاله هنوز در ذهن خود با سوالات و ابهاماتی در رابطه با ph چیست روبرو هستید،کافیست در بخش دیدگاه ها و نظرات برای ما بنویسید تا به آنها پاسخ داده شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *